• Kerk in de steigers

 • Kerstverhaal in 40 Twitterberichten

 • Actie Solidaridad

 • Informatieavond Lourdesreis

 • Laat eens wat van je horen....

 • Maatschappelijke ondersteuning

 • DiaconAction - Samen Doen !!!

 • Première VAMOS - film

 • Eerste Heilige Communie

 • Banneux - Nootdorp

 • Bijbel 10-daagse

 • Jubileum Pastor van den Hoven

 • 400 jaar 'Maria ter Weghe'

 • Bijzondere iPhone applicatie

 • Nacht van de Vrede

 • Nieuws van Junia

 • Heiligdomsvaart 2009

 • Open Monumentendag 2009

 • Vamos 2009

 • Tentoonstelling Gezelschap van St. Cornelius.

 • Vamos 2009

 • Nieuw op onze begraafplaats

 • Jongerenprogramma Delftse Ommegang: No Fears

 • Prins Bernhard Cultuurfonds

 • Dauwtrappen......op weg naar Pinksteren

 • Uitbreiding van de website

 • Drumstel zoekt drummer

 • Hedendaagse kruiswegstatie

 • Paasspektakel 2009

 • Vastenaktie 2009

 • Oriëntatiedag Priester- en Diakenopleiding

 • Kloosterdagen

 • De Stille Omgang

 • Wereldgebedsdag

 • Bedevaarten 2009.

 • Inloopmiddag.

 • Kerk der Friezen - Rome.

 • Oecumenische contactavond

 • Groot onderhoud aan de kerk (III).

  Archief 2008  Kerk in de steigers

  Na een week of vier werk is de Mariakapel achter in de kerk ( of is het voorin ? ) weer helemaal spic en span inclusief de nieuwe verlichting. Daarnaast is de ikoon gerestaureerd en vernieuwd met dank aan een bevriend design centre.
  Wat ook nieuw is dat nu de mogelijkheid aanwezig is om als de kapel open is en de kerk gesloten er toch een doorkijk naar de kerk mogelijk is door de aanwezigheid van afsluitbare hardglazen deuren. Het crucifix is tijdens de opening constant aangelicht.

  Ook de portalen zijn meegenomen en opnieuw in verf gezet, we kunnen er weer een paar jaar tegen.
  ( Een kleine impressie van de werkzaamheden kunt u hier vinden. )
  Wat ook verandert is is dat het parochiebestuur besloten heeft om van het opsteken van een kaarsje af te stappen en over te gaan op lichtjes van plantaardige parafine. Veel vriendelijker voor het milieu en het scheelt ook nog een berg schoonmaakwerk. De nieuwe standaards hiervoor zijn geschonken door onze kaarsenleverancier.

  In de voorbije weken, terwijl men aan het werk was, is er min of meer geïnventariseerd inzake de bezoekers. Het blijkt nu dat de kapel een bijna regionale functie heeft. Het zijn niet alleen mensen uit ons dorp maar ook uit Vlaardingen, Rotterdam, Schiedam en het Westland. Zomaar voor een beetje stilte, of een gebedje of een beetje troost.  top


  Kerstverhaal in 40 Twitterberichten

  Het kerstverhaal is nu ook te volgen op Twitter. Een tekstbureau uit Wageningen vat het kerst-verhaal in ± 40 tweets samen.

  De berichten, die bestaan uit maximaal 140 tekens, bevatten een Bijbeltekst en commentaar daarop.
  "We wilden dit jaar niet alleen een kerstkaart sturen naar onze relaties, maar iets ludieks

  doen voor iedereen", zegt één van de initiatiefnemers.

  Volgers van het digitale kerstverhaal krijgen ook leuke feitjes ge-presenteerd. "Bij het opstellen van de tweets zag ik dat Bethlehem ruim 160 kilometer is verwijderd van Nazareth. Maar op Google zag ik ook een ander dorpje met de naam Bethlehem op 7 kilometer van Nazareth. Dat soort dingen twitteren we dus ook'', aldus de schrijver.
  Het kerstverhaal op Twitter kunt u hier vinden.  top  In de advent wordt uw aandacht gevraag voor de actie Solidaridad.
  “een eerlijke prijs voor eerlijke handel” voor de boeren in de derde wereldlanden wordt dan (weer eens) landelijk onder de aandacht gebracht. Onder andere door het kopen van Fair Trade producten met het Max Havelaar keurmerk kan die eerlijke prijs betaald worden.

  Dit jaar gaat de aandacht naar de cacaoboeren van Blaou (Ivoorkust). Door basistrainingen te geven wordt de productie van "eerlijke" cacao sterk verhoogd waardoor de lokale welvaart grote stappen vooruit maakt.

  Steun deze actie door het kopen van Max Havelaarproducten in de Wereldwinkel op de Lookwatering 1, geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10:00 - 17:00 uur. Ook staat de blauwe ton weer achter in de kerk.
  Kunnen we op uw steun rekenen ?  top


  Informatieavond Lourdesreis


  De VNB Nationale Bedevaarten organiseert elk jaar vele reizen naar het Franse bedevaartoord Lourdes waar in het jaar 1858 Maria achttien keer is verschenen aan de arme molenaarsdochter Bernadette Soubirous.
  In deze anderhalve eeuw is Lourdes uitgegroeid tot een bedevaartoord waar jaarlijks 6 miljoen pelgrims komen. Gehoorgevend aan de boodschap van Maria aan Bernadette “om er te komen bidden en in processie te gaan”.

  Vanuit onze parochie wordt er een tweetal reizen georganiseerd naar het bedevaartsoord welke begeleid worden door Pastor B. van der Helm.

  De volgende reisdata zijn reeds bekend:

  15 - 21 mei
  15 - 22 mei

  ( per vliegtuig )
  ( per TGV )

  De groep verblijft in een hotel op 5 minuten loopafstand van het Heiligdom. Bent u slecht ter been en heeft u een rolstoel nodig dan kan deze kosteloos geleend worden in Lourdes.

  Op 15 december wordt er een informatieavond georganiseerd.
  De avond start om 20:00 uur vanaf 19:30 uur bent u van harte welkom in de parochiezaal. Op deze avond kunt u tevens reisgidsen en inschrijfformulieren meenemen.
  Kunt u deze avond niet aanwezig zijn of heeft u na deze avond nog vragen dan kunt u contact opnemen met

  Bernadette Kaak
  0252 211 930

  Ans Hoogervorst
  0252 216 643  top


  Laat eens wat van je horen deze Kerst !


  Heb je altijd al eens met een koor willen meezingen in de kerstavondmis ?
  Dit jaar biedt koor ‘AnCor’ uit Den Hoorn jou een unieke kans. Na de succesvolle kerstactie in 2008 bieden we ook deze Kerst de mogelijkheid om (tijdelijk) deel uit te maken van het koor.
  Vooral heren willen wij aanmoedigen om met ons mee te zingen, maar dames zijn natuurlijk ook van harte welkom.
  Lees meer.........  top


  Maatschappelijke ondersteuning

  Mensen kunnen kleine of grote moeilijkheden of problemen hebben zonder te weten waar ze ermee naar toe kunnen en wie hen kan helpen.
  In dit kader organiseren de gezamenlijke Kerken een informatie-avond op woensdag 25 november.
  Op deze avond zal de organisatie van maatschappelijke dienstverlening Kwadraad zich presenteren.

  Professionele en deskundige medewerkers van Kwadraad kunnen u helpen met alles wat thuis en/of in uw omgeving speelt. Dit kan psychisch, relationeel, maatschappelijk-sociaal van aard zijn, maar ook als ze worden veroorzaakt door lichamelijke of chronische beperking.

  Plaats:
  Tijd:
  Thema:

  de Rijstuin in Den Hoorn
  20.00 – 21.30 uur.
  Welke hulp kan verleend worden door overheid en (gemeentelijke) instanties. Waar kan ik welke hulp vinden dichtbij huis?!


  U bent van harte welkom !  top


  DiaconAction - Samen Doen !!!


  DiaconAction is een project voor tieners en jongeren. DiaconAction wordt gehouden in het weekend 20 - 22 november. Het project wordt aangestuurd door de kerngroep DiaconAction en ondersteund door jongerenwerkers.

  Het is de bedoeling dat jongeren aan de slag gaan om iets te betekenen voor hun omgeving. Jongeren worden uitgenodigd om anderen te laten zien wat ze in hun mars hebben. DiaconAction betekent avontuur, nieuwe mensen leren kennen en samen goed en zinvol bezig te zijn.

  Jongerengroepen bedenken en organiseren hun eigen projectopdracht. Je kijkt in je eigen omgeving waar en hoe je iets voor je medemensen kunt betekenen. Om je op weg te helpen is er een lijst gemaakt met projectideeën.

  Op de website van Jong Katholiek vindt je volop ideeën in de verslagen van groepen die al eerder hebben meegedaan.  top


  Première VAMOS - film

  Afgelopen zomer zijn elf jongeren en vijf begeleiders naar Brazilië geweest. Zij hebben pater Gabriël (Hofstede) ontmoet en hem geholpen met zijn werk daar.

  Onder andere is er werk verzet in de kinderopvang, maar er zijn ook vijf huisjes helemaal opgeknapt en bewoonbaar gemaakt. Bent u ook zo nieuwsgierig naar hun verslag ?
  Kom dan op zaterdag 21 november naar de Dorpshoeve in Schipluiden.
  De jongeren hebben een film gemaakt van hun verblijf en hun werkzaamheden. Om 20.15 uur staat de koffie/thee klaar. Tegen negen uur zal de film starten. Maar kom op tijd, het zou jammer zijn als u geen zitplaats meer hebt.

  Vamosgroep 2009  top


  Eerste Heilige Communie

  Binnenkort start de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie. De presentatieviering is gepland op zaterdagavond, 13 februari 2010 en de Eerste Heilige Communieviering zal plaatsvinden op zondagochtend, 18 april 2010.

  De kinderen van groep 4 van de Mariaschool ontvangen via de leerkracht een aanmeldingsbrief. Als uw kind niet op de Mariaschool zit, maar toch Eerste Heilige Communie wil doen, dan kunt u uw kind aanmelden bij het parochiesecretariaat t/m vrijdag 13 november. Vervolgens zal ook met u contact worden opgenomen over het project "Samen op Weg".

  Werkgroep Eerste Heilige Communie.  top


  Banneux - Nootdorp

  Op zondag 8 november a.s. organiseert het Banneux comité bisdom Rotterdam een speciale dag voor ouderen, zieken en gehandicapten in
  Huize Ipse afd. Craeyenburch,
  Brasserskade 4
  Nootdorp.

  Na de feestelijke Eucharistieviering is er tijd om elkaar te ontmoeten tijdens de lunch. Hierna is er een muzikaal middagprogramma, met aansluitend het bidden van de Rozenkrans en een Plechtig Lof met zegening van de zieken.
  Graag willen wij u uitnodigen om kennis te maken met de eenvoud, maar tegelijkertijd ook de gezelligheid van deze dag ter afsluiting van het bedevaart seizoen van Banneux 2009.
  Informatie over deze dag vindt u in de brochure, die verkrijgbaar is bij het parochiesecretariaat, of op de website.

  Voor opgaven en verdere informatie betreffende de kosten en het programma kunt u terecht bij mw. Ria Overbeek, tel. 015-2616015.  top


  Bijbel 10-daagse

  De Bijbel10daagse vind dit jaar plaats van 23 oktober t/m 1 november. Het thema voor 2009 is Verhalenkaravaan.

  In verhalen van de Bijbel kom je mensen tegen die, hoe verschillend ze ook zijn, dezelfde eigenaardigheden, kwaliteiten, zwakten, twijfels en emoties hebben als wij. Verhalen dóen iets met je.
  Bijbelverhalen hebben ook een link naar de verhalen van nu. Geloofsverhalen, verhalen van hoop en twijfel, dood en liefde, verteld door mensen die zich gegrepen voelen door de bijbelverhalen.

  Tijdens de Bijbel10daagse gaat er een echte verhalenkaravaan door het land reizen. Een dubbeldekker ingericht door het Nederlands Bijbel Genootschap met aan boord een verhalenverteller.
  De start van de karavaan vindt plaats in boekhandel Selexyz Dominicanen in Maastricht. De route eindigt tien dagen later in het noorden van Nederland en zal onderweg dorps-, kerk- en schoolpleinen aandoen.
  Voor meer informatie: kijk op www.bijbel10daagse.nl.  top


  Jubileum Pastor van den Hoven

  Op dinsdag 20 oktober 2009 is het 25 jaar geleden, dat pastor L.A.M (Louis) van den Hoven tot diaken werd gewijd.

  Binnen het samenwerkingsverband SION willen wij dit met elkaar vieren op zondag 25 oktober a.s.
  De feestelijke H.Eucharistieviering is om 10.00 uur
  in de H. Jacobuskerk,
  Burg. Musquetiersingel 56,
  2636 GG Schipluiden.

  Aansluitend is er tot 14.00 uur de gelegenheid om de jubilaris te feliciteren in parochiecentrum ‘De Schelp’ - Schipluiden.  top


  400 jaar 'Maria ter Weghe'

  Het is dit jaar 400 jaar geleden dat in het kleine plaatste Foy bij Dinant (Belgie) een Mariabeeldje gevonden werd in een eik. Toen deze werd omgehakt, stootte de houthakker op een klein beeldje van Maria, verborgen achter een tralie van drie staven.
  Het beeldje was ongeveer 22,5 centimeter hoog. Vermoedelijk was het daar in vroeger eeuwen langs de weg geplaatst en, doordat de boom verder groeide, geleidelijk aan het oog onttrokken.
  Uit de blokken hout van de omgekapte eikenboom werden kopieën van dit beeldje gemaakt, vooral toen er wonderbaarlijke dingen gebeurden. Er vonden immers genezingen plaats die werden toegeschreven aan de voorspraak van Onze Lieve Vrouw van Foy.

  De verering van Maria Ter Weghe heeft een plaats gekregen op de liturgische kalender van het bisdom Rotterdam, maar wel 2 dagen later, op 20 oktober, opdat het feest van de evangelist Lucas ook gevierd kan blijven worden.
  Op zondag 18 oktober wordt het 400-jarig jubileumfeest van Maria ter Weghe gevierd in de katholieke Kerk van Haastrecht.
  Meer informatie kunt u hier vinden.  top


  Bijzondere iPhone applicatie

  Bisschop Frans Wiertz van Roermond heeft vrijdag 14 augustus de eerste volledig Nederlandse katholieke applicatie voor de iPhone ontvangen.

  Hij kreeg deze uit hoofde van zijn functie als mediabisschop binnen de Nederlandse bisschoppenconferentie. Initiatiefnemer is Eric van den Berg van Isidorusweb en verbonden aan de redactie van Tussenbeide. ‘Gebed’ is een applicatie die vanaf nu beschikbaar is voor alle eigenaars van een iPhone.
  Lees meer.......  top


  Nacht van de Vrede

  Is wereldvrede een illusie ?
  Wel als je er niet met elkaar over praat. Op maandag 21 september vind in Amsterdam de tweede Nacht van de Vrede plaats.

  Met uitdagende stellingen, prikkelende politici, rap en poëzie, profes-sionals uit het veld, lekker eten, goede bandjes, veel nieuwsgierigheid, een cabaret-act, een biertje op z'n tijd en veel enthousiaste jonge mensen.
  Mix dit goed door elkaar en je hebt het recept voor een feestelijke nacht met verdieping, die de aftrap vormt voor de Week van de Vrede.
  Lees meer.......  top


  NIEUWS van JUNIA

  In het komende seizoen organiseert 'Vrouw en Geloof'-groep JUNIA een cursus van zeven bijeenkomsten met de titel:

  Vertel de verhalen verder !!
  Het woord is aan … Hagar en Sara

  Inhoud van de cursus
  De verhalen uit de bijbel zijn eeuwenlang verder verteld. Het zijn verhalen uit oude tijden, die meestal over mannen gaan. Ook bij het verder vertellen hebben vooral mannen de kans gekregen er betekenis aan toe te kennen. Als we deze verhalen nu als vrouwen betekenis geven, vertellen we ze werkelijk vérder. We voegen er onze eigen ervaringen aan toe en we lezen ze vanuit nieuwe invalshoeken. We laten de vrouwen die er in voorkomen en over wie de teksten zo weinig zeggen, aan het woord om haar verhalen te horen. Zo worden de verhalen vérder verteld dan ze ooit verteld zijn.
  Inleidster: Arine Benschop, theologe

  Er zijn 2 mogelijkheden om de cursus te volgen:

 • donderdag
      van 19.30 - 22.00 uur:
 • 17 sept, 15 okt, 19 nov,
  14 jan, 11 feb, 11 mrt, 15 apr.

 • vrijdag
      van 09.15 - 11.45 uur:
 • 18 sept, 16 okt, 20 nov,
  15 jan, 12 feb, 12 mrt, 16 apr.

  plaats cursus:

  Pastorie van de Sacramentskerk
  Nassaulaan 2,
  2628 GH Delft

  kosten:

  € 52,50 (mogen geen belemmering tot deelname zijn)
  gironr: 6897455
  t.n.v. Vrouw en Geloofgroep JUNIA Delft
  Warmoesland 26
  2635 LC Den Hoorn

  aanmelden:

  schriftelijk, telefonisch of
  uiterlijk 10 september

  informatie:

  in de cursusfolder
  Gemma Kras – van Oijen tel. 015 215 7517 of: www.junia.nl  top


  Heiligdomsvaart 2009

  Op zondag 13 september wordt weer de jaarlijkse Heiligdomsvaart gehouden. Deze stille gebedstocht werd van oorsprong als feestelijke Sint Jorisprocessie vanuit De Lier heen en terug naar Delft gelopen, maar door roerige tijden werd die tocht vanaf 1566 niet meer gehouden. Sinds 1990 – de Oude Kerk van Delft vierde toen haar 750-jarig jubileum – wordt door een groep enthousiaste mensen nieuw leven geblazen in deze pelgrimstocht en wordt jaarlijks rond half september de bedevaart vanuit de H.H. Antonius en Corneliuskerk te Den Hoorn gestart.

  Deze passeert o.a. St. Bartholomeüsdal en in Delft het monumentje voor de Delftse “Kartuize” (eens stond hier een groot Kartuizerklooster), de lokatie van de verdwenen Delftse kapel van St. Cornelius en op het Bagijnhof het standbeeld voor de priester-dichter Joannes Stalpart van der Wiele. De Heiligdomsvaart leidt zo naar de H.H. Maria en Ursulakerk, de Middeleeuwse kapellen van St. Joris en St. Hippolytus en van daar naar de Maria van Jessekerk met haar gelijknamige kapel. Uit verschillende parochies worden Heiligdommen meegevoerd. Na afloop is er samenzijn in de Jozefzaal en kan een kopje koffie gedronken worden.
  Lees meer..........  top


  Open Monumentendag 2009

  Ter gelegenheid van de Open Monumentendag 2009 op 12 september a.s. is de kerk vrij toegankelijk van 09:30 - 16:30 uur.
  Op deze dag worden er diverse exposities ingericht.

  Exposities

  Het Gezelschap van Sint Cornelius richt een expositie in over het leven van Adrianus VI.
  Op 2 maart 2009 was het 550 jaar geleden dat de enige Nederlander die (tot nu toe) ooit paus is geweest. Adrianus VI werd geboren in een huis dat nu ligt in de kathedrale parochie van Utrecht.

  Verder is er oa. een videoimpressie waarin de vele facetten van de onderhoudswerkzaamheden, welke de afgelopen jaren aan onze kerk hebben plaatsgevonden, in beeld gebracht zijn.  top


  De Vamosgangers van 2009 zijn teruggekeerd in Nederland.
  Een groep van 11 jongeren en 5 begeleiders zijn terug uit Brazilië.
  Wat hun missie was leest u hier.

  Wat er van gekomen is kunt u lezen in hun dagboek welke u hier kunt vinden. [ edit: website niet langer bereikbaar ]  top


  Tijdens het Varend Corso op zondag zondag 2 augustus is de kerk geopend van 12.00 – 17.00 uur.
  Het Gezelschap van Sint Cornelius zal een expositie verzorgen met als thema:

  In deze wereld, Niet van deze wereld’.

  Ook is er een stiltecentrum waar het Allerheiligste staat uitgesteld.  top


  Zaterdagochtend 11 juli om 09:15 uur zijn een groep van 11 jongeren en 5 volwassenen voor drie weken vertrokken naar Brazilië.
  Zij gaan in Brazilië het werk ondersteunen van pater Gabriël Hofstede, afkomstig uit Schipluiden, die zo’n 500 km van de stad Recife in het stadje Garanhuns werkzaam is. Lees meer.....


  Voor dagelijkse updates vanuit Brazilië verwijzen wij u
  naar de website van Vamos. [ edit: website niet langer bereikbaar ]  top


  Nieuw op onze begraafplaats

  Enige jaren geleden konden wij op onze begraafplaats – na een schenking – twee urnenmuren in gebruik nemen. Duidelijk is dat deze in een behoefte voorzien. Daarop aansluitend kregen wij meerdere verzoeken of op onze begraafplaats ook de mogelijkheid aanwezig was om na een crematie de as van de overledene uit te strooien. Het is vanuit de gedachte dat men de herinnering en het gedenken een plaats wil geven op een rustige centrale plek.

  Als bestuur hebben we ons daarover beraden en we zijn tot de slotsom dat we niet de hele begraafplaats als uitstrooiveld willen aanwijzen maar een vastgesteld gedeelte. Dit gedeelte bevindt zich links vooraan op de begraafplaats daar waar ook het verzamelgraf is.

  Als parochiebestuur denken wij dat wij door de toevoeging van een uitstrooiveld op onze begraafplaats onze parochianen een aanvullende mogelijkheid aanreiken om een overleden dierbare op een rustige en centrale plaats in onze parochie te gedenken. De uitstrooiplaats is zo ingericht dat op een speciale tegel – geschonken door Schols en ’t Hart uit Delft – herinneringsplaatjes kunnen worden aangebracht.

  Als u informatie over het uitstrooiveld wilt neem dan contact op met:
  Bert Gerritse, bestuurslid beheer en onderhoud gebouwen c.a.
  Telefoon 015 2614657 \ 06 27228339 of

  Uw Parochiebestuur.  top


  Jongerenprogramma Delftse Ommegang: No Fears

  Op zondag 14 juni vindt de Maria van Jesse ommegang plaats. Ook dit jaar is weer een uniek programma voor en door jongeren (16-30 jaar) met als thema ‘No Fears’.

  Programma
  De RKJ Delft heeft een jongerenprogramma georganiseerd met actieve en verdiepende workshops en veel momenten voor ontmoeting. Het programma begint ’s ochtends om 9.00 uur in het voormalige Sint-Barbaraklooster (sociëteit van studentenvereniging Virgiel, Oude Delft 57) en gaat na de Ommegang en Mis door met een lunch en workshops. De dag eindigt met de Vespers om 16.00 uur.

  Workshops
  Een greep uit het aanbod:

 • Zou jij breken? (een legeraalmoezenier vertelt over zijn ervaringen)
 • Je angsten op de planken! (drama-workshop)
 • De pater en de draak (rondleiding door Maria van Jessekerk)
 • 365 dagen zonder angst (hoe de Bijbel spreekt over angst)

 • Net als vorig jaar worden er weer veel jongeren uit de hele regio verwacht. Lijkt het je leuk om te komen of wil je meer weten over deze dag ? Surf dan naar deze website. Hopelijk tot 14 juni!

  Namens de RKJ Delft,
  Bernadette Roest  top


  Prins Bernhard Cultuurfonds

  ga naar de website

  In deze periode wordt er weer gecollecteerd voor het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ook onze parochie heeft van dit fonds ondersteuning gekregen voor een paar projecten.
  Zo konden we een paar jaar geleden de luidklokinstallatie en het torenuurwerk geheel restaureren dankzij een royale gift van dit fonds.
  In deze periode draagt het fonds weer een belangrijk gedeelte bij aan de kosten welke verbonden zijn aan de restauratie van de glas in loodramen.

  Denk daaraan als u de collectebus voorbij ziet komen of maak een bedrag over op giro 5050 t.n.v. het Prins Bernhard Cultuurfonds.

  Uw Parochiebestuur  top


  Dauwtrappen......op weg naar Pinksteren

  Het is in onze parochie al een aantal jaren traditie om op Hemelvaartsdag, samen met het Gezelschap van Sint Cornelius in de vroege morgen een dauwtrap-wandeling te houden.
  Dit jaar zullen we aansluiten bij de wandeling van de Jacobusparochie in Schipluiden.
  ’s Morgens om 05.30 uur verzamelen we in de Schelp.

  Van daaruit vertrekken we in verschillende groepen door het prachtig groene buitengebied voor de wandeltocht met als thema: "Dromen van een nieuw begin". Ergens halverwege zullen we een pauze houden om een kopje koffie of thee te drinken. De route zal ongeveer 10 kilometer lang zijn.
  Rond de klok van 09.00 uur komen we terug in de Schelp waar een ontbijttafel voor ons klaar staat.

  Wij vragen u, evenals de vorige keren, om een ontbijtpakketje mee te brengen en voor vertrek in de Schelp achter te laten. Een aantal vrijwilligers zal hiervan een mooi en lekker ontbijtbuffet samenstellen. Voor drank bij het ontbijt wordt gezorgd.
  U kunt zich aanmelden bij onderstaande personen:

  Carla v.d. Berg                       tel.nr.
  Bert van Leeuwen
  Lucia Limberger
  Secretariaat v.d. Jacobusparochie

  380 9324
  380 9635
  380 9817
  380 1810 (di en wo morgen)  Pastor Huub Spaan en het Corneliusgezelschap.  top


  Uitbreiding van de website

  In 2006 is de parochie van start gegaan met een eigen website. Naast de wekelijkse vieringen wordt de website stukje bij beetje uitgebreid met informatie over onze parochie.
  Vorig jaar is de website van de kerk uitgebreid met de serie kruiswegstaties. Deze zijn in de jaren 1925 - 1930 aangekocht. Voor die tijd hebben er andere, kleinere, kruiswegstaties in de kerk gehangen. We zijn nog op zoek naar de schilder (of het bedrijf) die de huidige kruiswegstaties heeft gemaakt, maar ook in welk jaar dit geweest is.

  Voor 2009 staan diverse aanvullingen voor de website gepland; als eerste is dit het orgel. Het orgel is in "ergens" in de jaren 70 verhuisd van "het koor" achter in de kerk naar zijn huidige plaats. We zijn op zoek naar foto's waarop het orgel nog op zijn oude plek stond. Daarnaast zijn we benieuwd in welk jaar het orgel verhuisd is. Uw informatie en\of foto's zijn van harte welkom en worden na gebruik direct geretourneerd.

  Emiel Jansen ( 015 2619102 ) of  top


  Drumstel zoekt drummer

  ‘AnCor’ is sinds de kerstactie flink gegroeid in het ledenaantal. Voor uitbreiding van het combo zijn ze op zoek naar een muzikant die ons combo kan versterken. Het koor wordt nu afwisselend ondersteund door orgel, gitaar, basgitaar, dwarsfluit en/of drum. Graag willen we elke viering de ondersteuning van een voltallig combo. Naast met elkaar zingen en muziek maken, staat gezelligheid in dit koor centraal. Lees meer......  top


  Hedendaagse kruiswegstatie

  In de Prinses Irenetunnel, bekend als vrijplaats voor graffiti-artists, is een metersgrote beschildering van Jezus aangebracht waarmee de paasboodschap wordt gevisualiseerd.

  Om de mensen bewust te laten worden van het ware verhaal van Pasen, heeft de Christelijk Gemeente Levend Water deze schildering van 6 bij 3,5 meter aan laten brengen.

  ( tekst onder in de schildering: 'Hij stierf voor jou' )  top


  Paasspektakel 2009

  Het Grote feest komt met grote stappen dichterbij en ook dit jaar wordt er weer een Paasspektakel georganiseerd.
  De vrijwilligers die dit allemaal organiseren zijn al enkele maanden druk bezig geweest met het in elkaar zetten van een leuk programma. Dus hierbij willen wij alvast iedereen die op het voortgezet onderwijs zit uitnodigen om mee te doen met dit spektakel.

  Het spektakel start op zaterdag 11 april om 23.00 uur in de parochiezaal, zondag ( 12 April ) vroeg in de ochtend kom je weer thuis. Mocht je mee willen doen of nog meer willen weten, stuur dan een mailtje naar of even langs lopen in de winkel kan natuurlijk ook.

  Namens het Spektakelteam,

  Sander Wessels.  top


  De komende tijd wordt uw steun gevraagd voor Brazilië, waar kleine grond-eigenaren verdreven worden voor grootschalige verbouwing van soja.
  Met een produktie van 52 miljoen ton soja is Brazilië de grootste sojaexporteur ter wereld. Dit heeft grote economische voordelen, maar niet voor de meeste kleine familiebedrijfjes, waar de sojateelt plaatsvindt.
  Diegenen die zich proberen te organiseren en de situatie aanvechten, worden gewelddadig onderdrukt door de grote landeigenaren.
  Intimidatie en doodsbedreiging zijn aan de orde van de dag. Tallozen zijn om het leven gebracht.

  In 1985 is de organisatie ‘Beweging van landloze boeren’ opgericht. Het kan ook anders. Één van de kleine boeren vertelt: ‘Ik hoef nooit sojaboer te worden. Wij hebben een andere levensstijl, één van Pluk de dag. In een rijk gebied als dat van de Amazone kan dat gemakkelijk. Mango’s groeien aan de bomen, de maniok groeit snel op deze grond en de koeien geven melk en vlees. Ook van de kippen krijgen we genoeg vlees en eieren. En er is altijd vis te vangen. Niets kost geld, alleen de eerste koe en de eerste geit, later plant alles zich voort. Wij zijn zelfvoorzienend en volledig onafhankelijk. We strijden voor het recht op een sober leven. Juist deze soberheid maakt ons zo rijk.’
  Met de vastenzakjes en de blauwe ton kunnen wij deze mensen steunen. Doet u mee ?
  De M.O.V.-groep.


  Meer informatie over dit project kunt u hier vinden.  top


  Oriëntatiedag Priester- en Diakenopleiding Bisdom Rotterdam

  Zaterdag 28 maart is er in bisdom Rotterdam een oriëntatiedag voor (jonge) mannen voor het ambt van priester (ongehuwd) of diaken (gehuwd/ongehuwd). Deelnemers aan deze dag zijn van 10.00 uur tot 14.00 uur te gast op het Centrum voor Diaken en Priesteropleiding Vronesteyn, waar zij zullen kennismaken met rector Wim Bakker en met Paul Schuurmans, de bisschoppelijk gedelegeerde voor de permanent diakens.

  Er wordt informatie gegeven over de opleiding en er is gelegenheid in gesprek te gaan met studenten. Na een maaltijd wordt de dag besloten met een gebedsviering in de kapel van Vronesteyn. Lees meer......  top


  Kloosterdagen 2009

  Ga eens een dag leven als een kloosterling. Maar dan gewoon met een groep mensen in de parochie. Het idee is om een dag in de vastentijd, van 09:00 tot 15:15 uur, met een groep mensen te leven als een kloosterling en op die manier de vasten extra diepgang te geven.

  Het ritme van een kloosterling wordt bepaald door samen te bidden op gezette tijden van de dag. Door het luiden van de bel wordt iedereen voor het gebed opgeroepen. Ook zijn er perioden waarin er niet wordt gepraat. Er is een dagindeling waarin er een tijd is voor meditatie, een tijd om te werken, een tijd om samen bezinnend bezig te zijn, een tijd om samen te luisteren naar een lezing, een tijd om te drinken en een tijd om te maaltijd te gebruiken.

  Binnen Sion worden drie van zulke dagen gehouden, onder leiding van Pastor Spaan en Pastor van den Hoven. Steeds zijn we op donderdag te gast in een andere parochie. U mag ze allemaal meemaken, maar ook intekenen voor één of meerdere dagen.

  De data:

 • donderdag 12 maart

  Schipluiden

 • donderdag 19 maart

  Maasland

 • donderdag 26 maart

  Den Hoorn


  U kunt zich aanmelden bij het parochiesecretariaat.

  Er wordt geen geld gevraagd voor uw deelname. Aan het einde van de dag is er gelegenheid om een vrijwillige bijdrage te geven voor het dekken van de onkosten en voor het vastenaktieproject.

  De gezamelijke MOV - groepen van Sion
  Pastor Louis van den Hoven en Pastor Huub Spaan  top


  De Stille Omgang

  In de nacht van zaterdag 21 maart op zondag
  22 maart wordt in Amsterdam De Stille Omgang gelopen. U bent van harte uitgenodigd om met ons mee te gaan.
  Voor informatie kunt u bellen naar de secretaris van het Gezelschap van de Stille Omgang te Rotterdam en Omstreken, Carla van Deutekom, 010-4189753. U krijgt dan een antwoordapparaat, spreek in en u zult zo spoedig mogelijk teruggebeld worden.

  De deelnamekosten, incl. vervoer per bus van
  en naar Amsterdam, zijn € 12,50.
  Aanmelden kan via bovenstaand telefoonnummer of

  Voor de jongeren is een speciaal programma, meer informatie hierover kun je hier vinden.

  Carla van Deutekom
  Secretaris van het Gezelschap
  van de Stille Omgang  top


  Wereldgebedsdag

  De Wereldgebedsdag komt ieder jaar weer terug en die mag u niet missen. Deze zal gehouden worden op vrijdag 6 maart a.s. in de Rijstuin, Woudseweg 26; aanvang 19.30 uur m.m.v. het dameskoor ‘Con Amore’ o.l.v. Sonja Nowee.

  De Wereldgebedsdag heeft een lange traditie van meer dan 120 jaar en wordt in ongeveer 170 landen in de wereld gehouden.
  De viering op 6 maart 2009 is voorbereid door vrouwen uit Papoea-Nieuw-Guinea (ten oosten van Indonesië). Ze hebben als thema gekozen: ‘Veel leden, één lichaam’.
  Na afloop is er de mogelijkheid, onder het genot van een kopje koffie of thee, na te praten.

  Christelijke Maatschappelijke
  Vrouwenbeweging Passage,
  Lenie Roodenburg.

  Katholiek Vrouwengilde,
  Ria Overbeek.  Meer informatie over de Wereldgebedsdag kunt u hier vinden.  top


  Bedevaarten 2009

  Ook in 2009 worden er diverse bedevaarten georganiseerd van uit onze regio.
  Voor een actueel overzicht verwijzen wij u naar de webpagina's van:

  - Banneux
  - Beauraing  top


  Inloopmiddag

  Op elke 1e en 3e zondag van de maand is er inloopmiddag in de zaal naast de RK kerk in Den Hoorn. Iedereen is er welkom tussen 14.00 en 16.00 uur. We beginnen met koffie-theedrinken en gezellig bijpraten. Daarna vormen de aanwezigen spontaan groepjes om met elkaar te gaan sjoelen, kaarten of rummicuppen. Ook voor alleen “n bakkie doen”, een praatje te maken of in een krantje/tijdschrift lezen bent u van harte welkom.

  Omdat het aantal bezoekers per middag te gering blijft, gaat deze activiteit per 1 maart stoppen. De laatste inloopmiddag is op 15 februari.  top


  Kerk der Friezen - Rome

  In Leiden is een nationaal projectkoor opgericht dat in 2009 gaat zingen voor de restauratie van de Kerk der Friezen en haar orgel in Rome.
  Sinds enkele decennia is de Kerk der Friezen het centrum van de Nederlandse pelgrims in Rome en tevens een ontmoetingspunt voor oecumenische activiteiten.
  Het kerkje werd in de middeleeuwen al gebruikt door pelgrims uit de streek tussen Vlaanderen, de Hollandse kusten en Noord-Duitsland, die op weg waren naar het graf van de heilige Petrus. Op die plek werden zij verzorgd en konden zij zich voorbereiden op de lange weg terug naar huis.

  In 1989 is de kerk door het Vaticaan in langdurig bruikleen gegeven aan de Nederlandse kerkprovincie. Zoals bij veel oude kerken het geval is moet de kerk, waarvan de geschiedenis naar de zesde eeuw van onze jaartelling teruggaat, flink worden hersteld. Het orgel is nauwelijks meer bespeelbaar.
  In samenwerking met het bestuur van de Stichting Vrienden van de Kerk der Friezen ontwikkelt het projectkoor plannen om een programma van met name Nederlandse kerkmuziek in een aantal Nederlandse kathedralen te gaan uitvoeren. Ook is een concertreis naar Rome voorzien met een optreden in de Kerk der Friezen op Willibrordzondag, 15 november 2009.

  Naast het doel om geld bijeen te brengen, ziet het koor het ook als zijn taak de bekendheid met de Kerk der Friezen bij de Nederlanders te vergroten en de rijke Nederlandse kerkmuziek onder de aandacht te brengen. De muzikale leiding is in handen van René Verhoeff.
  De RKK heeft medewerking toegezegd en zal radio- en televisieuitzendingen verzorgen. Het bestuur van het projectkoor zoekt via een auditie 75 geoefende zangers en zangeressen van kerkkoren uit het hele land om aan het project mee te doen. Voor meer informatie en opgave kunt u zich melden bij de heer

  mr. Loek van den Ham
  Ieplaan 20
  2565 LM Den Haag
  tel: 070-3222567
  of .


  Meer informatie over de Kerk der Friezen kunt u hier vinden.  top


  Oecumenische contactavond

  Terwijl we nog goede herinneringen bewaren aan de oecumenische dienst in de week vóór Kerstmis, komt de volgende gezamenlijke dienst alweer naderbij. Die zal zijn op zondag 18 januari in de R.K. kerk in Den Hoorn. Het is dan de week van gebed voor de eenheid. Als voorbereiding op die dienst willen we elkaar als christenen-samen ontmoeten en ons verdiepen in het thema van de a.s. kerkdienst.

  Het thema is "Eén in Gods hand".

  Pastor L.A.M. van den Hoven en ds. B.H. van de Weg zullen bij de discussie aanwezig zijn. Door hier aan mee te doen wordt er extra interesse gewekt voor de a.s. oecumenische kerkdienst.
  U bent van harte welkom op maandag 12 januari om 20:00 uur in het parochiehuis van onze kerk,

  De Oecumenische Stuurgroep.  top


  Groot onderhoud aan de kerk (III).

  Soms zit het mee en soms zit het tegen.....
  Vorige week hadden we eindelijk een hele dag met droog weer en geen wind. Voorwaarden die nodig waren om de grote glas in loodramen uit de zuid-west gevel te verwijderen. Zo’n dag die ook nog moet passen in de planning van het bedrijf die de restauratie verzorgt. De zaak is dichtgetimmerd en alle ramen liggen nu bij het glasatelier waar ze gerestaureerd worden. Dat ging dus allemaal aardig.

  Wat niet zo aardig is, is dat bij het verwijderen van de ramen er veel oude schade te voorschijn kwam. Doorgeroeste ijzeren brugstaven waar de glas in loodramen op staan. Behoorlijke scheuren tussen twee tegen elkaar staande muren die in verband moeten staan,

  staan nu los van elkaar. Ook dit is een tegenvaller. Volgens de architecten kan het opgelost worden maar is het geen appeltje eitje verhaal.
  Wat we nu tegenkomen is oorlogsschade van ruim 68 jaar geleden toen er nabij de kerk gebombardeerd werd. Sla het dagboek van Kees Tetteroo er maar eens op na.

  Als het goed is zijn deze week ook de doorgeroeste brugstaven verwijderd. Een niet ongevaarlijk karwei omdat deze vaak vrij ver ingemetseld zijn in de losstaande gescheurde muren. We hebben er afgelopen zondag een extra gebedje aan gewaagd.
  En nu het leuke nieuws want het zit ook wel eens mee. Mochten wij van de gemeente Midden Delfland, in het kader van het meerjaren grootonderhoud, eerder dit jaar een bijdrage ontvangen van € 10.000,--, van het Prins Bernhard Cultuurfonds is de toezegging binnen die inhoudt, dat als wij de glas in loodramen volgens het opgegeven plan restaureren wij bij het fonds een declaratie in mogen dienen van € 5.500,--.
  En daar worden we dan weer een beetje vrolijk van….

  Uw parochiebestuur  top